Tai Chi Chuan, Qigong i naše zdravlje
15.12.2011.
 
Općenito o utjecaju Tai Chi Chuana i Qigonga na zdravlje

Pregled istraživanja utjecaja Tai Chi Chuana i Qigonga na zdravlje


Prije nego su Tai Chi Chuan i Qigong postali poznati na Zapadu, zdravstvene prednosti Tai Chi Chuana i Qigonga su u velikoj mjeri objašnjavane kroz tradicionalnu kinesku medicinu, koja se temelji na pogledu tijela i mehanizama ozdravljenja koji nije uvijek izučavan ili podržavan od strane moderne zapadne znanosti. Danas su Tai Chi Chuan i Qigong podvrgnuti rigoroznim znanstvenim istraživanjima na Zapadu.

Sada kada je većina zdravstvenih studija pokazala opipljive koristi prakticiranja Tai Chi Chuana i Qigonga u nekim područjima, zdravstveni stručnjaci počinju provoditi sve više istraživanja kako bi se detaljnije utvrdile dobrobiti na zdravlje koje proizlaze iz vježbanja ove dvije tradicionalne kineske vještine.



Općenito o utjecaju Tai Chi Chuana i Qigonga na zdravlje

Istraživači su otkrili da intenzivno vježbanje Tai Chi Chuana i Qigonga pokazuje povoljne učinke na poticanje veće kontrole ravnoteže, fleksibilnost, kardiovaskularni sustav, te je pokazalo da smanjuje rizik od padova kod zdravih starijih osoba, kao i da pomaže kod onih koji boluju ili se oporavljaju od moždanog udara, zatajenja srca, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove te Alzheimerove bolesti i fibromialigije.

Nježni i umjereni pokreti Tai Chi Chuana i Qigonga sagorijevaju više kalorija nego surfanje i gotovo jednako kao skijanje nizbrdo. Nakon 12 – 14 tjedana vježbanja kod vježbača su izmjerene smanjene vrijednosti LDL kolesterola, nego što su one bile prije početka vježbanja.


Nove studije utvrdile su da Tai Chi Chuan i Qigong u usporedbi sa redovnim istezanjem, pokazuju sposobnost da uvelike smanje bol i poboljšaju ukupno fizičko i mentalno zdravlje u osoba starijih od 60 godina s teškim osteoartritisom u koljenu. Osim toga, pilot studija, koja nije objavljena u recenziranom zdravstvenom časopisu, utvrdila je da Tai Chi Chuan i Qigong mogu smanjiti ozbiljnost dijabetesa.


U ispitivanju od 66 slučajno odabranih pacijenata s fibromialgijom, grupa koja je vježbala Tai Chi Chuan i Qigong pokazala je značajno bolje rezultate u pogledu smanjenja boli, umora, nesanice i depresije od usporedive grupe koja je vježbala obično istezanje i koja je dobivala wellness tretmane.


Postoje također naznake da Tai Chi Chuan i Qigong mogu imati neki utjecaj na proizvodnju noradrenalina i kortizola s neposrednim učinkom na raspoloženje i broj otkucaja srca. Međutim, učinak se bitno ne razlikuje od učinka postignutog kroz neku drugu vrstu tjelesne aktivnosti.


U jednoj studiji, Tai Chi Chuan i Qigong su također pokazali da smanjuju simptome kod Poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) u 13 adolescenata. Poboljšanje simptoma izgleda da traje i nakon prestanka vježbanja.



Pregled istraživanja utjecaja Tai Chi Chuana i Qigonga na zdravlje

Nedavno je u časopisu American Journal of Health Promotion objavljen članak pod nazivom 'A Comprehensive Review of Health Benefits of Qigong and Tai Chi Chuan'. Autori su R. Jahnke, L. Larkey, C. Rogers, J. Etnier, i F. Lin. Oni su pregledali ogromnu količinu kliničkih ispitivanja čiji su rezultati objavljeni u recenziranim časopisima na engleskom jeziku između 1993. i prosinca 2007., i utvrdili da postoji znatan broj činjenica koje ukazuju na postojanje niza zdravstvenih prednosti povezanih sa vještinama Qigong i Tai Chi Chuan.

Autori su pregledali i analizirali veliki broj objavljenih članaka o istraživanjima utjecaja Qigonga i Tai Chi Chuana na zdravlje. Nakon filtriranja odabrali su 67 članaka (kliničkih ispitivanja) koji čine temelj njihove revizije i analize. Tih 67 članaka potječe iz 13 različitih zemalja: SAD (34), Kina (uključujući Hong Kong) (9), Koreja (4), Australija i Novi Zeland zajedno (5), Švedska (4), Velika Britanija (3), Italija (2), Tajvan (2), Nizozemska (1), Izrael (1), Poljska (1) i Španjolska (1). Neka od kliničkih ispitivanja uključivala su Qigong, neka su uključivala Tai Chi Chuan, a neka su uključivala oboje.

U svojoj analizi o utjecaju Qigong i Tai Chi Chuana na zdravlje, autori su dobrobiti podijelili u devet kategorija:
  • Gustoća kosti
  • Srce i pluća
  • Fizička funkcija
  • Padovi i ravnoteža
  • Imunološki sustav
  • Kvaliteta života
  • Osobna učinkovitost
  • Mišljenje pacijenta
  • Psihološki čimbenici
Gustoća kosti: Poznato je da trening s opterećenjem i razne druge vježbe s utezima povećavaju gustoću koštanog tkiva te su preporučeni ženama u postmenopauzi. Iako Qigong i Tai Chi Chuan ne uključuju nikakav otpor i minimalnu težinu, četiri klinička ispitivanja gustoće kostiju su pokazala kod testiranih subjekata povoljan učinak na zdravlje kostiju, kao što je usporavanje gubitka koštanog tkiva, a broj prijeloma kod žena u postmenopauzi bio je manji.

Srce i pluća: Dokazano je značajno smanjenje krvnog tlaka kod ljudi koji prakticiranju Qigong ili Tai Chi Chuan u odnosu na neaktivne kontrolne skupine testiranih subjekata. Čak i u usporedbi sa aktivnim kontrolnim skupinama koje prakticiraju aerobne vježbe ili trening ravnoteže, skupine koje su vježbale Tai Chi Chuan i Qigong pokazale su značajno smanjenje krvnog tlaka. Rezultati istraživanja pokazuju da su Qigong i Tai Chi Chuan grupe efikasnije u usporedbi sa neaktivnim grupama te da su približno jednake očekivanim koristima konvencionalnih vježbi u aktivnim grupama.

Fizička funkcija: Široki spektar pokazatelja uspješnosti korišten je za mjerenje tjelesne funkcije (npr. dizanje sa stolice, 50 metara hoda, snaga kontrakcije mišića, stisak šake, fleksibilnost, ...). Utvrđeno je da kontrolne skupine koje vježbaju Tai Chi Chuan i Qigong pokazuju značajno poboljšanje u odnosu na skupine sa minimalnom količinom aktivnosti i skupine sa dodijeljenim terapijskim vježbama. Međutim, u nekoliko studija koje su uključivale sudionike s osteoartritisom ili kombinacijom više raznih oboljenja, neke fizičke funkcije nisu se značajno poboljšale kod Tai Chi Chuan i Qigong vježbača u odnosu na neaktivne kontrolne skupine.

Padovi i ravnoteža: U nekoliko studija utvrđeno je, mjerama za procjenu ravnoteže (npr., stajanje na jednoj nozi), značajno poboljšanje kod onih sudionika za koje je postojao rizik od pada, kada su u njihovu dnevnu rutinu ubačene Tai Chi Chuan i Qigong vježbe. Nekoliko studija je također pokazalo da vježbanje Tai Chi Chuana ili Qigonga rezultira sličnim poboljšanjima kao i dodavanje konvencionalnih vježbi ili fizikalne terapije čiji je cilj poboljšanje ravnoteže. Međutim, u istraživanju sa preživjelima od moždanog udara, vježbanje Tai Chi Chuana i Qigonga nije pokazalo poboljšanje ravnoteže, iako je poboljšanje zabilježeno u kontrolnoj skupini sa konvencionalnim vježbama.

Imunološki sustav: Utvrđena su poboljšanja u nekoliko krvnih markera vezanih uz imunološki sustav, kada su Tai Chi Chuan ili Qigong vježbe dodane kontrolnoj skupini. Imunitet povezan s cijepljenjem protiv gripe ili herpesa povećan je kod skupine koja je vježbala Tai Chi Chuan ili Qigong vježbe.

Kvaliteta života: Kvaliteta života kako je definiraju autori studije kao 'široki koncept izveden složenim procesom mjerenja osobne percepcije fizičkog zdravlja, psihičkog stanja, osobnih uvjerenja, društvenih odnosa i odnosa s relevantnim čimbenicima iz vlastitog okruženja.' Za razliku od prethodnih pet kategorija, kvaliteta života je kategorija koja uključuje određeni stupanj subjektivnosti. Njihova analiza pokazala je da 'u 13 studija širokog spektra sudionika (uključujući zdrave odrasle osobe, pacijente sa rakom, bolesnike sa moždanim udarom, bolesnike s artritisom i sl.), najmanje jedna od komponenti koje čine gore definiranu kvalitetu života značajno je unaprijeđena kod Tai Chi Chuan i Qigong grupa u odnosu na neaktivne ili aktivne kontrolne grupe.'

Osobna učinkovitost: Osobna učinkovitost je povjerenje koje osoba osjeća u obavljanju jedne ili više aktivnosti i percipirana sposobnost za prevladavanje prepreka povezanih s obavljanjem tih aktivnosti. Na primjer, osobna učinkovitost kod padova je povjerenje osobe da on ili ona neće pasti pri hodanju, ustajanju sa stolice, ili obavljaju druge fizičke aktivnosti. Značajna poboljšanja u osobnoj učinkovitost su proizašla u istraživanjima koja su analizirali Jahnke i ostali autori ove studije.

Mišljenje pacijenta: Izvještaji pacijenta o rezultatima, uključuju izvještaje o simptomima koji se odnose na bolesti kao što ih percipira pacijent. Nekoliko studija je utvrdilo značajno smanjenje u pacijentovoj percepciji bola vezanog uz artritis kod bolesnika koji su vježbali Tai Chi Chuan ili Qigong u odnosu na bolesnike iz neaktivnih kontrolnih skupina, a jedna je studija također pokazala smanjenje u percepciji bola u vratu i kralježnici kao rezultat vježbanja Qigonga u istoj mjeri kao i kod kontrolne skupine sa klasičnim vježbama.

Psihološki čimbenici: Psihološki čimbenici odnose se na stanja kao što su anksioznost, depresija, stres, raspoloženje, strah od padova i samopoštovanje. Utvrđeno je da su različiti psihološki čimbenici znatno poboljšani sa vježbanjem Tai Chi Chuana ili Qigong u odnosu na neaktivne kontrolne skupine, ali je poboljšanje manje izraženo u odnosu na aktivne kontrolne skupine.

Zaključak

Autori studije su pregledali ogromnu količinu kliničkih ispitivanja čiji su rezultati objavljeni u recenziranim časopisima na engleskom jeziku između 1993. i prosinca 2007, čija se metodologija temelji na slučajnim kontroliranim pokusima (RCT). Oni su analizirali 67 takvih studija. Otkrili su značajne dokaze iz kojih proizlazi niz zdravstvenih prednosti Qigonga i Tai Chi Chuana u odnosu na neaktivne kontrolne skupine te su ustanovili zdravstvene dobrobiti usporedive s aktivnim kontrolnim skupinama. Nekad su te dobrobiti slične kao u aktivnim kontrolnim grupama, a nekad mogu biti čak i veće.

U nedavnom pregledu utjecaja Tai Chi Chuana i Qigonga na starije osobe, istaknuto je da nisu registrirane nikakve negativne posljedice vježbanja kroz provedena istraživanja (Rogers, Larkey, Keller). Značajan potencijal za postizanje zdravstvenih dobrobiti, minimalni troškovi koji proizlaze iz takvog oblika samopomoći, i očita sigurnost implementacije među populacijom, ukazuje na potrebu veće primjene i širenja Tai Chi Chuana i Qigonga.

Tai Chi Chuan i Qigong mogu pružiti atraktivnu i učinkovitu alternativnu vježbu za mnoge ljude, radi prevencije širokog spektra bolesti, a kojima nedostaje motivacije da se uključe u konvencionalne načine vježbanja.