Qigong vreteno
15.12.2011.
 
Povijest Qigong vretena

Dobrobiti od Qigong vretena


Qigong vreteno, premda je nepoznato većini ljudi, koristi se već više od 1000 godina iako broj vježbača nikada nije bio velik. Qigong vreteno je posebni oblik Qigonga i posebno je pogodan za rješavanje zdravstvenih problema poput nesanice, reumatizma, artritisa, poremećaja rada srca, lošeg funkcioniranja probavnog sustava, problema sa živčanim sustavom.

Poboljšanje stanja kod lakših problema moguće je uočiti već nakon nekoliko dana korištenja Qigong vretena dok će za rješavanje težih stanja biti potrebno više mjeseci redovitog vježbanja. Qigong vreteno predstavlja vrijedno nasljedstvo starih mudraca iz Kine.



Povijest Qigong vretena

Tko je točno osnivač vještine Qigong vretena nije moguće sa sigurnošću tvrditi. Prema nekim izvorima Qigong vreteno se prvi put spominje kao metoda za poboljšanje zdravlja u jednoj od najstarijih medicinskih knjiga na svijetu 'Huangdi Neijing' – 'Knjiga unutarnje medicine Žutog cara', koja je nastala oko 2.500 godina prije Krista.

Drugi izvori tvrde da je Chao Kuang Yin, prvi car Sung dinastije (960 - 1280), naučio ovu vještinu od svog bliskog prijatelja Chen Xi Yi. Od koga je ovaj posljednji primio znanje Qigong vretena ostaje nepoznato.

Jedini poznati majstor vještine Qigong vretena bio je Chao Chung Fan, također poznat i kao Chao Chung Tao koji je živio na sjeveru Kine. Tao se rodio 1844. godine, a umro 11. veljače 1962. godine u dobi od 118 godina. Vještinu Qigong vretena naučio je od svoje bake. 1866 godine, kada je Chao imao samo 22 godine, njegova baka je umrla prirodnom smrću u svojoj 108. godini života.

Prije svoje smrti, svojim posljednjim riječima, prenijela je zadnje upute Chaou: 'Qigong vreteno je nemjerljivo umijeće, pružao mi je dobrobiti koje se ne mogu izreći. I ti možeš uživati u njegovim dobrobitima ako budeš redovno vježbao. Iako od njega ne možeš postati besmrtan ili imun na sve bolesti, sigurno može učiniti tvoj život kvalitetnijim, a duboku ćeš starost doživjeti u dobrom zdravlju, radosti i sreći. Nemoj zanemariti i podcijeniti ovu vještinu.'

Chao nije nikada zaboravio bakine zadnje riječi. Nije prošao dan, a da on nije vježbao sa Qigong vretenom. Sa 50 godina bio je jači od većine ljudi koji su bili dvostruko mlađi od njega. Bio je veliki majstor u vještini Qigong vretena i Tai Chi Chuana.

Sa svojih 89 godina preselio je u Beijing. U 96. godini Chao je još uvijek bio dobrog zdravlja i u dobroj formi. 1954. godine Chao je službeno otvorio školu gdje je počeo podučavati obiteljsku vještinu Qigong vretena. Tada je imao 110 godina. Ne samo da je podučavao već je svoju unutarnju energiju (Qi) koristio u liječenju bolesnih. Mnogi znanstvenici obilazili su njegovu školu da bi proučavali tajnu njegove vještine kao i razloge dugovječnosti Chaove obitelji.

Čak i u 118. godini Chao je još uvijek bio zdrava osoba, rumenih obraza i bez bora na licu. Na proslavi svog 118. rođendana Chao je okupljenim prijateljima i učenicima priopćio da će uskoro napustiti ovaj svijet. Jedina želja mu je da oni nastave podučavanje njegove vještine širokim masama. Chao Chung Tao umro je u miru 11. veljače iduće godine. Pokopan je u Pa Pao Shanu u Beijingu zajedno sa omiljenim štapom za hodanje, vretenom i rukopisom o vještini Qigong vretena.

Srećom njegova želja da se vještina Qigong vretena nastavi podučavati se ispunila te se njegova neprocjenjiva vještina i dan danas nije izgubila.


Dobrobiti od Qigong vretena

Vještina Qigong vretena se lako uči, pokreti su jednostavni, a pozitivni rezultati u vidu povećanja vitalne energije te postizanja veće harmonije uma i tijela, brzo se postižu.

Vježbanje sa Qigong vretenom ne zahtjeva fizičku snagu niti brzinu, vježbati se može bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Ne postoje ograničenja za ovu vještinu i vježbati je mogu svi koji to žele - žene i muškarci, stari i mladi, bolesni i zdravi.

Oblik vretena je osmišljen na način da omogućuje sakupljanje i provođenje univerzalne vitalne Qi energije. Specifičnim laganim rotacionim pokretima ruku i tijela, uz opuštanje i pravilno disanje, Qigong vreteno aktivira i potiče Qi energiju tijela.

Qigong vreteno drži se između centara dlanova, a okreće se pomoću ručnih zglobova. U centru oba dlana nalaze se dva važna energetska centra, točke laogong čijim stimuliranjem usklađujemo i poboljšavamo funkcije srca i jetre. Također ove dvije akupunkturne točke služe za projiciranje vitalne Qi energije koja se može upotrebljavati za liječenje ili u nekim borilačkim vještinama kao što su Tai Chi Chuan ili Yiquan.

Redovna upotreba ove vještine može dovesti do harmonije u funkcijama obje polutke mozga, aktiviranja sposobnosti samoiscjeljenja tijela. Slaba ili nikakva komunikacija između lijeve i desne polutke mozga može izazvati čitav niz problema, a najvjerojatnije je uzrok većine mentalnih i fizičkih poremećaja modernog čovjeka.

Svakodnevno vježbanje opušta mišiće i tetive, potiče cirkulaciju krvi i protok vitalne Qi energije, pomaže kod bolova u zglobovima i kičmi, artritisu i reumatizmima, pomaže kod problema s probavom, disanjem, lošom koncentracijom i pamćenjem te omogućava razvoj prirodne čovjekove inteligencije.